HomeKulturëDuararta e xhubletave

Duararta e xhubletave

File Strugaçi nga Dukagjini është një nga artizanet më të vjetra në zonë. Ajo ka veshur një prej xhubletave që ka punuar vetë dhe mori pjesë në “Panarin e Xhubletave” i cili u mbajt në Shkodër.

File Strugaçi thotë se ka mësuar të bëjë xhubleta nga gjyshja dhe e ëma. Ajo po përpiqet ta trashëgojë duke mësuar vajzat e reja.

“Kam parë nënën, gjyshen dhe vjehrrën. Unë nisa pas ‘90 të merresha. Xhubleta është mbretëresha e veriut. Xhubleta e Dukagjinit janë më të veçanta se kanë shumë aksesorë”, tha ajo.

Filia ndan disa sekrete të punës së saj të përditshme deri në përfundimin e një xhublete.

Palina Çutaj është një tjetër artizane nga Bajza e cila thotë se jo vetëm i prodhon xhubletat, por edhe i vesh në përditshmëri.

“Kam punuar me nënën time, ajo më ka ndihmuar ta mësoj, që 13 vjeçe. Ka shumë shpenzime dhe ka shumë punë”, u shoreh ajo.

Në këtë festival disa vajza të reja sfiluan me xhubletat e zonave të ndryshme të veriut. Xhubleta, kjo veshja 4 mijë vjeçare është marrë 1 vit më parë në mbrojtje nga UNESCO./Panorama/Perspektiva/

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments