HomeKulturëPse të pasurit po largohen nga Norvegjia?

Pse të pasurit po largohen nga Norvegjia?

Një numër rekord i pasurve në Norvegji po largohen nga Oslo për në vendet me taksa të ulëta pasi qeveria e qendrës së majtë rriti taksat e pronës në 1.1%. Më shumë se 30 miliarderë dhe multimilionerë norvegjezë do të largohen nga Norvegjia në vitin 2022, sipas një sondazhi të gazetës Dagens Naeringsliv.

Shumë prej tyre janë shpërngulur në Zvicër, ku taksat janë shumë më të ulëta. Ato përfshijnë miliarderin Kjell Inge Røkke, i cili u zhvendos në Lugano. Røkke, 64 vjeç, është norvegjezi i katërt më i pasur, me një pasuri të vlerësuar prej rreth 1.7 miliardë euro.

“Kam zgjedhur Luganon si rezidencën time të re, nuk është as më e lira dhe as taksat më të ulëta por në këmbim, është një vend i mrekullueshëm me një vendndodhje të mirë në Evropë”, tha ai.

Ole Gjems-Onstad, profesor emeritus në Shkollën Norvegjeze të Biznesit, tha se ata që ishin larguar nga vendi kishin një pasuri totale prej të paktën 600 miliardë NOK.

Tord Ueland Kolstad, një investitor i pronave të paluajtshme dhe kultivimit të salmonit me një pasuri prej rreth 1.5 miliardë NOK, është zhvendosur nga Bodø në Lucern, Zvicër.

Kolstad tha se rritja e taksës së pronës nënkuptonte se ai do të paguante pak më shumë se 6 milionë krona.

“Për fat të keq, ky është realiteti i politikës së sotme tatimore. Është e pajustifikuar t’i imponosh kompanisë kosto të tilla kur dëshiron të hapësh vende të reja pune”, tha ai.

Kolstad i tha gazetës norvegjeze Aftenposten se kur mbërriti për herë të parë në Zvicër nuk kishte miq atje. Erlend Grimstad, nënsekretar në ministrinë e financave, tha për The Guardian se shpresonte që norvegjezët e pasur do të ktheheshin sërish. /abcnews.al/PerspektivaPress

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments